Veštačka trava kao podna obloga je sve popularnija u poslednjih nekoliko godina. To je sintetički proizvod koji imitira izgled prirodne trave. Veštačka trava se sastoji od vlakana od polipropilena ili poliestera koji su postavljeni na drenažni tepih ili ploču.

Veštačka trava je pogodna za različite vrste prostora, uključujući dvorišta, terase, sportska terena i javne prostore. Ona je otporna na vremenske uslove i ne zahteva redovno održavanje kao što je slučaj sa prirodnom travom. Veštačka trava je takođe dobra za alergičare, jer ne razvija biljni pelud ili korov.

Prilikom izbora veštačka trava, potrebno je odabrati vrstu vlakana koja je najbolja za vašu namenu. Polipropilenska vlakna su otporna na habanje i UV zrake, dok su poliesterska vlakna bolja za sportske terene jer su otpornija na trljanje. Takođe, važno je obratiti pažnju na debljinu vlakana, koja može varirati od 20 do 50 mm.

Održavanje veštačka trava je jednostavno i zahteva samo redovno čišćenje površine i sušenje svake vlage koja se pojavi. Veštačka trava se ne sme izlagati direktnom sunčevom svetlu i vlazi, kako bi se sprečila promena boje i deformacija vlakana.

Montaža veštačka trava zahteva stručnost i iskustvo, kako bi se postigla savršena ravnina i izbegla pojava pukotina ili deformacija. Preporučuje se da se montaža veštačka trava prepusti stručnjacima, kako bi se postigao kvalitetan rezultat.

Ukratko, veštačka trava kao podna obloga je izdržljiva i ekonomična opcija koja imitira izgled prirodne trave. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom izbora, održavanja i montaže veštačka trava, kako bi se postigao željeni rezultat.